Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Miód Nawłociowy 1200 g

Miód Nawłociowy 1200 g

Powiadom mnie o dostępności

Produkt aktualnie niedostępny

Koszty dostawy:
  • Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
  • Kurier DPD 18.00 zł brutto
Opis produktu

Miód nawłociowy jest stosunkowo nową i rzadką odmianą miodu w Polsce. Na terenie lokalizacji naszej Pasieki w Nadwiślańskim Parku Krajobrazowym nawłoć jest rośliną powszechną. 

Miód Nawłociowy

To produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru nawłoci – rośliny zwanej też mimozą, złotą rózgą albo złotą dziewicą, kwitnącej od sierpnia nawet do początku zimy. Nawłoć pomaga pszczołom przetrwać zimę, jako jedna z roślin kwitnących najdłużej, a także w tym okresie, gdy pszczoły intensywniej pracują nad magazynowaniem zapasów dla siebie przed zimą. Miód nawłociowy jest spotykany rzadko, a to dlatego, że nie produkuje się go dużo. Z kilku powodów. Przede wszystkim pszczelarze muszą zostawiać dużą część miodu nawłociowego dla pszczół na zimę, przez co niewiele pozostaje go do sprzedaży.

Kolor miodu nawłociowego jest jasny, słomkowożółty, choć może przybierać barwę aż do lekko bursztynowej. Po procesie krystalizacji, który w przypadku tego rodzaju miodu następuje stosunkowo szybko, miód nabiera jaśniejszego koloru i bardziej kremowej konsystencji.

Smak miodu nawłociowego oczywiście jest słodki, ale nie aż tak dominujący. Można w nim wyczuć kwaskowate akcenty, czasem nawet lekko gorzkie. Tym niemniej, zawsze wyczuwa się w nim łagodny aromat kwiatów nawłoci.

Zastosowanie miodu nawłociowego

Z uwagi na stosunkowo wysoką aktywność antybiotyczną, miód nawłociowy warto stosować w okresie przeziębień i wzmożonej zachorowalności na infekcje bakteryjne. Ludowa medycyna mówi też o stosowaniu miodu, nie tylko nawłociowego, jako okład na rany, oparzenia czy ropnie – tutaj bylibyśmy bardziej ostrożni. Być może preparaty apteczne z dodatkiem miodu lub ekstraktami byłyby tu bardziej pomocne, niż świeży miód – bądź co bądź, także mogący zawierać niewielkie ilości patogennych bakterii (bo przecież jest produktem w pełni naturalnym i nie konserwowanym). Wróćmy jednak do miodu nawłociowego – poza stosowaniem go w okresie przeziębienia, przy katarze czy grypie (wspomagająco), mawia się, że miód nawłociowy ma działanie w dolegliwościach układu moczowego, a więc w zapaleniu pęcherza czy prostaty, a także w kamicy nerkowej czy skąpomoczu. To dlatego, że zawiera substancje zwiększające ukrwienie tkanek organizmu, a także flawonoidy (rutynę i kwercetynę) znane z korzystnego wpływu na działanie nerek.

Miód nawłociowy, jak i każdy inny typ miodu warto też stosować w okresach rekonwalescencji oraz wśród sportowców jako łatwe źródło energii dla organizmu, który wymaga dostarczenia jej w większej ilości. Jak wspomniano, z uwagi na właściwości zwiększające ukrwienie ciała, można go też stosować w problemach z krzepliwością krwi, jej przepływem czy w bardziej prozaicznych dolegliwościach, jak marznące kończyny.

Sposobów zastosowania miodu można znaleźć naprawdę wiele. Począwszy od dodawania go do herbaty, deserów, dressingów do sałatek, przez robienie na jego bazie nalewki czy syropu po…spożywanie wprost ze słoiczka. Niezależnie od tego, który wybierzesz sposób, pamiętaj, że nie należy poddawać żadnego miodu temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza, gdyż zawarte w nim białka (enzymy) zaczynają w tej temperaturze niszczeć. Więc jeśli do herbaty – to najlepiej już do nieco przestudzonej, gotowej do wypicia.

Stan produktu: nowy

Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.

Ocena:
  • Wszystkie pola są wymagane
Zapytaj o produkt

Produkty podobne

Powiadomienie o dostępności:

Wybrany produkt jest niedostępny.
Wpisz swój adres e-mail, a poinformujemy Cię, gdy produkt będzie dostępny.


Adres e-mail: