Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Blog Pasieka Zamczysko

Miód gryczany oraz jego właściwości zdrowotne

Miód jest jednym z najbardziej wartościowych produktów cukierniczych.  Miody ogółem zawierają pewne ilości składników mineralnych (np. żelaza), witamin (np. witamin z grupy B) oraz substancji czynnych, przede wszystkim enzymów i substancji bakteriostatycznych. Miód gryczany uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych miodów (zaraz obok miodu spadziowego). W miodzie tym znajdują się sole mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź, cynk i np. krzem. Zawartość wspomnianych soli mineralnych nie jest bardzo duża, ale ich przyswajalność jest bardzo wysoka i wynosi 100%. Z tego względu zawartość soli mineralnych w miodzie gryczanym ma duże znaczenie, szczególnie gdy miód ten spożywany jest często i regularnie. Poza tym w miodzie gryczanym znajdują się również substancje poprawiające odporność (substancje nazywane są inhibinami).

miodzie gryczanym mówi się dużo dobrych rzeczy, ale szczególną uwagę zwraca się na jego pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Spowodowane jest to obecnością rutyny czyli flawonoidu o bardzo silnych właściwościach uszczelniających naczynia krwionośne. Rutyna zawarta w miodzie gryczanym oczyszcza wspomniane naczynia krwionośne, a także powoduje że stają się one bardziej elastyczne i wytrzymałe. Dzięki tym właściwościom miód gryczany polecany bywa osobom borykającym się z chorobami sercowo-naczyniowymi, np. miażdżycy. Poza tym rutyna zwiększa wchłanianie witaminy C i jest silnym antyoksydantem dzięki czemu zapobiega powstawaniu wolnych rodników – substancji przyśpieszających starzenie się organizmu, ponadto zmniejsza toksyczność utlenionego cholesterolu, a także ma działanie przeciwzapalne.

Więcej »

Data publikacji: 4.03.2022

  • Strona:
  • 1
X Zamknij

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu mechanizmu cookie w Twojej przeglądarce.