Miód Spadziowy - Iglasty 1200 g (limitowana seria)
- Odbiór osobisty 0.00 zł brutto
- Kurier DPD 18.00 zł brutto
Z okolic Celestynowa.(Rezerwat przyrody Grądy Celestynowskie) Spadź głównie ze świerku i modrzewia.
Ciemniejszy i bardziej wyrazistszy - rok 2020
Miód spadziowy ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Znany jest on z działania antyseptycznego, przeciwzapalnego, wykrztuśnego oraz przeciwbakteryjnego. Głównym środkiem przeciwbakteryjnym w miodzie spadziowym jest nadtlenek wodoru, ale kwaśne pH i niska wilgotność miodu są również aktywnymi uczestnikami ogólnego działania przeciwbakteryjnego. Stosuje się go m.in. przy anemii . Ponadto wspomaga on leczenie stanów zapalnych, reumatyzmu, chorób dróg oddechowych (jak zapalenie płóc), chorób układu krążenia oraz nerwicy.
Miód spadziowy świetnie sprawdza się także w przypadku kaszlu i bólu gardła. Dzięki lepkiej, słodkiej konsystencji miód spadziowy tworzy rodzaj ochronnej powłoki na wyściółce gardła, łagodząc bóle i uspokajając kaszel. Wszystkie elementy antybakteryjne zawarte w miodzie działają razem, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się bakterii, a nawet zmniejszyć obciążenie bakteryjne w gardle, aktywnie uczestnicząc w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Ilekroć borykamy się z bólem gardła lub kaszlem, warto wziąć łyżkę surowego miodu kilka razy dziennie i unikać jedzenia oraz picia czegokolwiek przez następną godzinę.
Warto nadmienić, że miód spadziowy ma działanie zarówno ochronne na żołądek, jak i przeciwbakteryjne oraz pomaga w leczeniu zapalenie żołądka. Uważa się, że miód działa kojąco i ochronnie na wyściółkę żołądka, pobudzając go do wytwarzania większej ilości śluzu i zmniejszając wydzielanie kwasu żołądkowego, przyczyniając się w ten sposób do naturalnego leczenia zapalenia żołądka.
Miód spadziowy powstaje z tzw. spadzi, czyli lepkiego i słodkiego soku drzewnego (drzew liściastych oraz iglastych) zebranego oraz wydalonego przed owady żerujące na liściach, gałęziach i igłach drzew. Do owadów tych zalicza się: czerwce, mszyce oraz miodówki. Owady pozostawiają spadź w postaci kropel na liściach drzew, z których to z kolei, zbierają je pszczoły wabione słodkim zapachem. Spadź trafia do ula, gdzie w procesie fermentacji powstaje miód spadziowy.
Miód spadziowy najlepszej jakości jest zbierany z drzew rosnących w najczystszych lasach, co powoduje, że poczuć można zapach żywicy i igliwia. Należy zauważyć, że wyróżnia się dwa rodzaje spadzi, czyli spadź liściastą, pochodzącą zazwyczaj z drzew lipy oraz spadź iglastą, pochodzącą ze świerku i jodły.
Stan produktu: nowy
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
aby wystawić opinię.